Vaalit ja välitön palaute

Matalasta äänestysprosentista on ollut tapana olla huolissaan vaalien alla. Tällä kertaa tosin tuntuu enemmän huolestuttavan mahdollinen väärin äänestäminen kuin äänestämättä jättäminen. Yleensä nukkuvat vetoavat siihen, ettei äänestämällä voi vaikuttaa. Mikä pitääkin paikkansa, jos ajattelee vaikuttamisella yhteiskunnallisia muutoksia. Lakien säätäminen on hidasta puuhaa ja parhaimmillaankin ne oman ehdokkaan ja puolueen tavoitteet toteutuvat vuosien päästä. Näin pitkä vasteaika on ihmiselle liian pitkä varsinaisen vaikuttamisen tunteen muodostumiseksi.

Sen sijaan äänestämällä voi välittömästi vaikuttaa vaalien tulokseen. Siihen kuka voittaa ja kuka häviää. Vaalien tulos taas on selvillä yleensä jo äänestyspäivän iltana. Koko hommaa voi ajatella eräänlaisena urheilutapahtumana.

Kipaise äänestyspaikalle viisi minuttia ennen sulkemista. Valitse ehdokas vasta kopissa. Juokse kotiin (tai lähipubiin). Avaa televisio. Ennakkoäänet tulee samantien ruutuun ja omakin lappusi lasketaan parin tunnin kuluessa. Palaute on lähes välitön, kun koko lysti ei kestä lätkämatsia kauempaa. Suosittelen.

 

0 Vastausta “Vaalit ja välitön palaute”


Kommentit ovat tällä hetkellä pois käytöstä.