Presidenttipeli

Ei vaan jaksa innostua. Vanhat ukot hakee turhaan virkaan.

No joo, onhan siellä nuorempia uroita ja yksi nainenkin. Mutta mikä presidentin tehtävä nykyään oikein on? Teoriassa hänellä näyttäisi olevan paljonkin valtaa, mutta käytännössä päätökset kaikista tärkeimmistä asioista tehdään hallituksessa. Armeijan ylipäällikönä pääsee patseeraamaan sotilaiden kanssa ja tiettyhin virkoihin voi nimitellä kavereita – tai vaihtoehtoisesti maksella kalavelkoja vastustajille. Presidentti toki johtaa ulkopolitiikkaa. Tosin EU on rajattu pois paletista, koska sillä on jotain merkitystä. NATO voisi myös olla presidentin heiniä, mutta siitä ei saa puhua.

Jossain mielessä presidentti on hieman samassa jamassa kuin evankelis-luterilainen valtionkirkkomme. Ei aivan museokamaa, mutta selvästi auringonlaskun instituutio. Kummallakin on jäljellä seremoniallisia tehtäviä ja tärkeä rooli yhteiskunnassa, mutta vaikutusvalta jokapäiväisiin asiohin on, luojan kiitos, ollut vähenemään päin jo pitkään.

Ainakin kaksissa edellisissä presidentinvaaleissa on ollut näkyvissä, että presidentti on eräänlainen kansakunnan peili. Ihmiset äänestävät presidentiksi henkilöä, jonka he kokevat parhaiten heijastavan omaa identiteettiä ja arvoja. Halutaan johtaja, johon voi samaistua. Oli tärkeää saada presidentiksi nainen, koska suomalaiset haluavat olla tasa-arvoisia. Demarit ovat voittaneet joka kerta sitten Kekkosen. Ehkä siksi, että suomalaiset arvostavat tavallisuutta enemmän kuin menestystä. Kyse ei ole tällä kertaa pätevyydestä, koska ehdokkaat ovat kaikki ilmeisen päteviä, eikä kannoista tiettyihin poliittisiin kysymyksiin.

Juuri tästä syystä itse kampanja ei hirveästi ole kiinnostanut. Mielikuvatasolla tiedän jo kehen ehdokkaista voin samaistua ja kehen en.

0 Vastausta “Presidenttipeli”


Kommentit ovat tällä hetkellä pois käytöstä.