Taloushuolet

Aloin seurailemaan talousaiheista keskustelua viime kevään vaalien aikaan. Yritin ymmärtää, mitä ihmettä Kreikalle pitäisi tehdä. Sittemin olen yrittänyt muodostaa  mielipidettä eurosta. Pitäiskö erota vai jatkaa yhdessä? Onko saksalaiset konnia vai sankareita? En tiedä. Hyvin perusteltuja analyyseja tulee vastaan harva se viikko, mutta konsensusta ei ole, eikä edes selkeää polarisoitumista vaihtoehtojen välille.

Tänään tavasin A Fistful of Euros -blogista Edward Hughin ajatuksia herättävän artikkelin Suomen tilanteesta. Eipä vaikuttanut hääviltä tulevaisuus. Vaihtotase on punaisella, kiinteistökupla puhkeamassa ja teollisuuden kilpailukyky hukassa. Julkisten menojen karsiminen – tai karsimatta jättäminen – ei oikeastaan auta. Ratkaisujen pitää löytyä joltain toiselta akselilta. Tarvittaisiin löysempää rahapolitiikkaa, menestyvämpää vientiteollisuutta ja nuorempaa väestöä. Esimerkiksi paljon puhuttu hyvinvointivaltio ei ole osa ongelmaa eikä ratkaisua. Valtion sijasta voitaisiinkin vaikka keskustella taloudellisesta hyvinvoinnista. Että minkälainen arvo se meille on. Voitaisiin vaikka käydä tutustumassa hyvinvointiin oikeasti taantuvissa maissa. Talouskasvun merkitystä kun on helppo väheksyä, jos ei ole nähnyt mitä sen puutteesta pidemmän päälle seuraa.

0 Vastausta “Taloushuolet”


Kommentit ovat tällä hetkellä pois käytöstä.