Tutkivaa journalismia tilauksesta

Vanhempainvapaalla on taas ollut aikaa miettiä uusia lähtöjä. Minkähänlaisia uusia tuotteita ja palveluita maailma tarvitsisi? Eli samaa hommaa mitä teen päivätyökseni. Ideat on tietysti vähän erilaisia, kun ei tartte ajatella asioita Korporaation näkökulmasta.

Olen uutisten ja ajankohtaisjuttujen suurkuluttaja. Nykyään huolestunut sellainen. Vielä tällä hetkellä Suomessa on firmoja, joilla on varaa tutkivaan journalismiin ja hyviin uutisiin. En tiedä kuinka kauan tämä onnellinen tilanne jatkuu. Kilpailu verkossa on kovaa, mainosrahaa vähemmän jaossa ja tilaajat eivät halua maksaa. Yle on tietysti tästä rahapulasta poikkeus (140 euroa / kansalainen), mutta vallan vahtikoirana aikamoinen puudeli. Mistä siis resurssit tulevaisuuden tutkiville jutuille?

Yksi vaihtoehto on crowdfunding. Amerikkalainen Spot.us palvelu on alan pioneeri. Se on voittoa tavoittelematon yritys, jonka toiminta-ajatuksena on rahoittaa uutisia, joita ei muuten tehtäisi. Ihmiset ja organisaatiot voivat ehdottaa juttuaiheita ja lahjoittaa rahaa tekijöille. Yritys hyväksyy aiheet ennen kuin ne julkaistaan sivustolla. Moni mielenkiintoinen projekti on tätä kautta toteutunut ja Spot.us on erittäin menestynyt omassa kategoriassaan. Palvelulla ei kuitenkaan ole ollut ainakaan vielä isompaa vaikutusta siihen, miten uutisia ja ajankohtaisjuttuja tehdään ja rahoitetaan. Euroopassa on ainakin Italiassa ja Ranskassa yritelty samalla konseptilla ilman suurempaa sukseeta.

Yksi suomalainenkin jounalisti, Tanja Aitamurto, sai Spot.us kampanjalla rahoitusta ja kirjoitti Ylenkin julkaiseman jutun sosiaalisen median vaikutuksesta Egyptin vallankumoukseen. Eräs lahjoittajista oli Helsingin Sanomien säätiö, joka ainakin tässä tapauksessa sai vastinetta rahoilleen. (Tätä kautta törmäsin myös mielenkiintoiseen Stipendiblogiin.)

Voisiko tälläinen sitten toimia Suomessa? En tiedä, mutta tekis mieli kokeilla.

0 Vastausta “Tutkivaa journalismia tilauksesta”


Kommentit ovat tällä hetkellä pois käytöstä.