Falafelia ja vastarintaa

Innostuin tänään tukemaan Syyrian vastarintaliikettä Maailma Kylässä festareilla. Tarkemmin sanottuna ostin pari falafelia ystävälliseltä perheeltä, joka niitä kauppasi pienestä kojusta. Tuotolla ostetaan sitten kotipuolessa rynnäkkökivääreitä ruokaa ja lääkkeitä tovereille.

Vietin Syyriassa viikon joskus vuosituhannen vaihteen tienoilla. Silloin kun koko seutukunta oli vielä varsin rauhallinen. Tulimme maahan Turkista bussilla. Rajalla mukaan lyöttäytyi ”turismiministeriön” virkailija joka oli kovasti kiinnostunut suunnitelmistamme. Päällystakki kertoi myös auliisti Assadin hallinnon suopeudesta ja maan edistyksellisestä tilanteesta. Samassa kyydissä ollut jordanialainen mattokauppias jaksoi kuunnella puolet matkasta Aleppoon kunnes liittyi keskusteluun ja totesi ykskantaan ”All Arab people want to go to America”.

Tämä olikin vierailun kantava teema. Syyrialaiset olivat ainakin kehitysmaadiktatuuri-mittapuulla kielitaitoista ja valveutuneen oloista porukkaa. Ja kaikki halusivat pois. Onko Suomeen helppo saada viisumia? Paljonko pitää olla rahaa, että saa viisumin? Olisko Eurooppa vai USA parempi? Toisilla oli huonot businekset, toiset eivät saaneet töitä. Kellään ei ollut uskoa tulevaisuuteen. Jotenkin vasta Syyriassa ymmärsin minkälainen etuoikeus hyvä passi on. Siis sellainen, jolla pääsee ilman viisumia länsimaihin. Ja miten kurja kohtalo on olla vankina omassa maassaan. Reppumatkailijan kannalta Syyrian tapainen poliisivaltio oli toisaalta ihan mukava kokemus. Ei tarvinnut murehtia turvallisuudesta ja nähtävyyksistäkin sai nauttia yleensä yksin.

Mutta siitä falafelista vielä. Syyrialainen falafel on nimittäin maailman parasta. Pohjaksi otetaan pyöreä ja ohut ison lautasen kokoinen leipälätty. Falafelit murretaan palasiksi leivän päälle ja sekaan laitetaan salaattia. Täyte viimeistellään kevyellä jugurtti-kastikkeella. Leipä pyöräytetään käteväksi pötköksi ja mutustellaan kaupungilla kävellen. Lopputulos on samalla kevyt ja ruokaisa, mehevä ja rapea.

Kiitokset vastarintaliikkeen Suomen-osaston sain pitkästä aikaa nauttia tästä herkusta. Onnea vallankumoukseen!

0 Vastausta “Falafelia ja vastarintaa”


Kommentit ovat tällä hetkellä pois käytöstä.