Satsi

Pitkästä aikaa täällä. Ollut kaikenlaista.

Otetaan leikkaus vuoteen 1989 ja ensimmäiseen yritykseeni panimoalalla. Päätin tehdä satsin kiljua. Perustin kokeilun lapsuuden simankeitto-oppeihin. Vettä, sokeria ja hiivaa. Annetaan porista ja laitetaan pulloon. Oikaisin sen verran, että laitoin ainekset suoraan isoon muovipulloon. Ja tietysti hiivaa paljon, että alkoholia tulisi enemmän. Fiksumpi olisi saattanut hoksata, että sokerin määrä, ei hiiva, rajoittaa lopputuotteen alkoholipitoisuutta. Mutta kumpaakin oli varmasti tarpeeksi. Parin päivän päästä kurkistin komeroon ja puteli näytti hiukan oudon muotoiselta. Liikaa painetta päättelin ja otin korkista kiinni päästääkseni ylimääräiset ilmat pihalle. Puolitoista litraa hiivaista lientä poistui astiasta huomattavalla kiireellä. Se löysi tiensä laittialle, kattoon, seiniin ja ikkunoihin. Loput otin vastaan kasvoilla. Vieläkin tunnen happaman kirvelyn suussa, nenässä, silmissä ja korvissa. Siitä lähtien pitäydyin teollisesti valmistetuissa panimotuotteissa. Jopa lama-ajan kotiviinikokeilut jäivät väliin.

Takaisin nykyhetkeen. Eilen illalla palasin aiheeseen. Amerikantuliaisina olin saanut haltuuni Brooklyn Brewshopin aloituspakkauksen. Eli kaiken mitä kotipanimossa tarvitaan ja ainekset yhteen gallonaan IPA-olutta. Kuulemma kotiolut on nouseva trendi uudessa maailmassa. Tämä valmistaja panostaa siihen, että kotikeittiössä saa helposti tehtyä pieniä eriä hyvää olutta. Mainoslauseen mukaan ”jos osaat keittää puuroa, osaat tehdä olutta”. Hmmm.

Mutta tuumasta toimeen. Aluksi keitettiin mäskit, suodatettiin siitä vierre, johon lisättiin humalat ja keitettiin vielä vähän lisää. Lopuksi pantiin pullo pimeään kaappiin. Koko kierrokseen kului aikaa noin kolme tuntia. Ihan aamupuuron keitosta ei siis ole kyse. Puuromaisen mäskin pitäminen viiden asteen tarkkuudella oikeassa lämpötilassa on hieman konstikasta samoin kuin kaikkien välineiden desinfiointi. Seuraavaa kertaa varten ostan myös toisen ison kattilan. Hiukan työlästä hommaa, mutta jos kaiken maailman hipsterit nykissä suoriutuu tästä niin ei auta valittaa. Ohjeet ovat selkeät ja lasisesta käymisastiasta myös plussaa. Ne muoviämpärit on jotenkin niin … muovisia. Tyyli ennen kaikkea.

Aamulla tarkistin tilanteen. Kaapissa pulputti iloisesti. Katsotaan mitä tästä tulee.

2 Vastausta “Satsi”


  • Pyydä kylään.

    • Pullotus on ensi viikonloppuna ja juomat valmiita nautittavaksi siinä heti tipattoman tammikuun alussa. Pieniä haasteita on ollut, saa nähdä tuliko simaa. Pullollisen voin tarjota kävi miten kävi.

Kommentit ovat tällä hetkellä pois käytöstä.