Ruokavalio

Totaalikieltäytyminen eläinperäisestä ravinnosta on herättänyt lähipiirissä huomiota. Miksi ihmeessä joku haluaa tehdä syömisestään noin hankalaa?

Mahdollisiä syitä on yleisessä keskustelussa kolme: Eettiset, terveydelliset ja ekologiset. Kyseessä voi myös muoti eli hömpötys. Mutta pitäydytään nyt noissa kolmessa ensimmäisessä, koska tiettävästi veganismi ei ole trendikästä vaan ihan helvetin outoa.

Monet tuntemani kasvissyöjät – vegaaneja en tunne yhtään – ovat siirtyneet porkkananpurijoiksi eettisistä syistä. Eläimiä nyt vaan on väärin syödä. Eikä niitä saisi myöskään kasvattaa syötäväksi tai muutenkaan käyttää hyväksi. Itse en kuulu tähän kategoriaan. Edelleenkään en koe, että eläinten syöminen olisi väärin. Tuotantoeläimiä pitää tietysti kohdella säällisesti. Toisaalta kasvisyönti on tässä suhteessa selvästi oikein. Sekasyönti on, hmmmm, melkein oikein.

Terveys on ajanut vegaaniksi ainakin Bill Clintonin. Tosin vasta kahden ohitusleikkauksen jälkeen. Kasvisruokavalion terveellisyys lienee vahvalla tieteellisellä pohjalla tai ainkaan siitä ei tiettävästi ole mitään haittaa. Ilmeisesti suurin osa asiaa tutkineista ravitsemustieteilijöistä on kyllä vegaaneja, mutta en ole ihan varma lisääkö vai vähentääkö tämä niiden tutkimusten uskottavuutta. Hivenaineiden ja proteiinin saantia joutuu miettimään ja vitaamiinipurkilla pitää päivittäin käydä, mutta elämä ainakin tuntuu terveellisemmältä. Kolesterolia pitänee käydä jossain vaiheessa mittaamassa, että on kovaa dataa tunnelmien tueksi.

Tästä sen sijaan ei ole mitään kiistaa: Maapallo kiittää kasvissyöjää. Lihan ja maidon tuotanto vaatii kymmenkertaisesti resursseja maanviljelyyn verrattuna. Kalastus tyhjentää valtameret ennen pitkää kaikista kaloista. Onneksi jokainen voi halutessaa irtisanoutua kyseisistä tuotantoketjuista. Näihin talkoisiin osallistun mielelläni.

Mutta palataan vielä siihen hömppäpuoleen. Myönnän, että kyseessä on myös henkilökohtainen haaste. Joku toinen juoksisi maratonin tai kiipeäisi Kilimanjarolle.

0 Vastausta “Ruokavalio”


Kommentit ovat tällä hetkellä pois käytöstä.